3. Bosna Sancak Kültür Günleri İstanbul’da

0

Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın düzenlediği 3’üncü Bosna-Sancak Kültür Günleri 13 Ekim’de başlıyor. İstanbul’da, 29 Ekim’e kadar sürecek etkinliklerle Bosna kültürü; sineması, müziği, edebiyatı ve sanatı ile temsil edilecek.

Türkiye ve Bosna-Sancak arasındaki kültür bağlarını daha ileri seviyelere taşımak ve Boşnak kültürünü tanıtmak amacıyla üçüncü kez düzenlenecek olan “Bosna Sancak Kültür Günleri” 13-29 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı tarafından organize edilen kültür günleri programı kapsamında; Bosna sinemasının en güçlü filmlerinin yanı sıra, sergi ve sahne sanatlarını içeren bir dizi etkinlik sunulacak. Pera Müzesi, CRR, İstanbul Deniz Müzesi ve Tarih Vakfı işbirliğiyle gerçekleşecek olan etkinliklerin önemli bir kısmı ücretsiz ve herkese açık olacak.

Bu yılki Kültür Günleri’nin en önemli etkinliği, Boşnakların tarihi konusundaki en güvenilir kaynaklardan biri olan Boşnakların Tarihi isimli kitabın çevirisi ve yayını olacak. Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi ‘Devlet ve Hukuk Tarihi’ uzmanı, emekli öğretim üyesi, Prof. Dr. Mustafa İmamoviç’in tarihsel öneme sahip, “Historija Bosnjaka” (Boşnakların Tarihi) isimli kapsamlı çalışması, Hüseyin Gül ve Cenita Özgüner tarafından çevrildi ve Tarih Vakfı ve BSA Vakfı ortak yayını olarak basılacak. Bu eser, bugüne dek, Boşnakların Tarihi konusunda bir Boşnak tarafından yazılmış en kapsamlı eser olup, İngilizceye çeviri çalışmaları da sürmektedir. Referans kitap niteliğinde olan 635 sayfalık bu çalışmanın ilk baskısı, 1997 yılında Saraybosna’da yapılmıştı.

Pera Müzesi ev sahipliğinde gerçekleşecek olan film gösterimlerinin bu yılki konuğu Oscar ve Altın Ayı ödüllü Danis Tanović olacak. 2001 yapımı ilk filmi “No Man’s Land” ile dünya çapında tanınan bir yönetmen olan Tanović, 2003 Cannes Film Festivali’nde jüri üyeliği yapmıştı.1997 yılında eğitimini tamamladıktan kısa süre sonra ilk filmi olan No Man’s Land için çalışmaya başladı. Film, Cannes Film Festivali’nde en iyi senaryo ödülünü aldı. Bu ödülü, aralarında 2001 Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü da olan toplam 42 ödül izledi. Tanović’in ikinci projesi olan L’Enfer ‘in yanı sıra, 2016 Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülünü alan “Saraybosna’da Ölüm”, 2013’te büyük ilgi çeken “Bir Hurdacının Hayatı” ve kamerasını savaş sonrası Bosna-Hersek’in küçük bir köyüne yönelttiği “Güzel Bir Hayat Düşlerken” isimli 5 filmi, kültür günleri programı kapsamında, Pera Müzesi’nde izlenebilecek. Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu film programını, www.peramuzesi.org.tr adresinden takip edebilirsiniz.

Saraybosnalı ünlü soprano Lejla Jusić ve orkestrası, 3. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında 28 Ekim saat 20:00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’na konuk olacak. Bosna’nın sesi olarak tanınan Jusić, sayısız operada solistlik yaptıktan sonra, Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisi’nde doçentlik ve profesörlük ünvanı aldı. Birkaç dilde eserlerini icra eden sanatçı, Bosna’nın ninnilerini, türkülerini, ilahilerini eşsiz yorumuyla söyler. Bosna’nın geleneksel müziği Sevdalinkaları kendine özgü yorumu ile seslendiren Jusić, ilk albümü Leyla’da ‘Sevemez kimse seni” adlı Türk Sanat Müziği şarkısına da yer vermişti.

Bosna müziğinin çağdaş temsilcileri Adnan Teskeredžić Trio (Piyano, saksafon, davul) 20 Ekim Cumartesi günü saat 17:00’da Pera Müzesi’nin Oryantalist eserler galerisine konuk olacak. Saraybosna İletişim Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, ‘Viyana Konservatuarı’nı bitiren Adnan Teskeredžić, yaklaşık 15 yıl boyunca ünlü topluluklarda müzik yaptı. 2014 yılında kendi topluluğu Adnan Teskeredžić Trio’yu kurdu.Miles Davis, Dhafer Youssef, Hüsnü Seslendirici, Pat Metheny, Mike Stern, Kurt Elling, John Coltrane, Christian Scott, Robert Glasper, Richard Bona, Wes Montgomery, Omar Sosa gibi müzisyenlerden etkilenen Adnan Teskeredžić, topluluğu ile birlikte yerel motiflerden etkilenen caz müziği yapmaktadır. Trio’nun “Putovanja” (Yolculuklar) ve “Adnan Teskeredžić Trio Live @ Festival of the Actor BiH” isimli iki albümü mevcuttur. Topluluk üçüncü albümleri üzerinde çalışmaktadır.

Kültür Haftası kapsamında yer alacak etkinliklerden biri de Bosnalı tanınmış grafik sanatçısı Anur Hadziomerspahic’in Istanbul’daki ilk kapsamlı kişisel sergisi olacak. Milano’daki IED, the European Institute for Design (Avrupa Tasarım Enstitüsü) ve Brera Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun olan Hadziomerspahic’in “Human Condition” serisi posterleri, 2001 yılında gerçekleşen 49. Venedik Bienali’nde, Harald Szeemann tarafından Arsenale’de gösterildi. Tasarımları çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle değer bulundu; 1998 – Golden Drumsticks (Portorož -Golden Drum Advertising Festival of the New Europe), 1998 – Golden Light, Special award for best idea (Portorož – Golden Drum Advertising Festival of the New Europe), 1998 – Epica Finalist (Epica Awards – Europe’s Creative Awards), 2000 – Epica Finalist, (Epica Awards – Europe’s Creative Awards), 2000 – Gradn Prix for Art direction (Festival Advertainment – Milano). Geçtiğimiz yıl vefat eden sanatçının Türkiye’deki bu ilk kişisel sergisi, 13-29 Ekim tarihleri arasında Beşiktaş’taki Deniz Müzesi Barbaros Salonu’nda, Bosna Büyükelçiliği’nin değerli katkılarıyla gerçekleşecek.

Bosna Kültür Günleri 2018; BSA Vakfı öncülüğünde, Polin Waterparks sponsorluğu ve Pera Müzesi, CRR Konser Salonu, Deniz Müzesi ve Tarih Vakfı işbirliğinde, 13 Ekim-29 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleşecektir.

Önceki İçerikArzum Onan’ın “Kadın” sergisi
Sonraki İçerikToplumun sorunlarına kinayeli bir bakış açısı: “Black Mirror”
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments